Jump to content
dany_love

LINUX vs WINDOWS

Recommended Posts

salut all.am vazut ca pe gohogle se cauta din ce in ce mai des asta..probabil userii sau cam saturat de softuri scumpe si de faptul ca microsoft isi baga periodic nasu in calculatoru tau sa vada daca windowsu tau este genuine.

Eu personal folosesc windows de 14 ani,am incercat linux si sincer pana si configurarea unei retele mia dat batai de cap.Ce sanse ar avea un user de rand cu mai putine cunostinte in alea calculatoarelor sa isi puna un sistem linux,?

Pe internet sunt comparatii intre cele 2 platforme dar sunt putin cam vechi..2007...2008 si multe sau schimbat de atunci.Din punctu vostru de vedere...al fiecaruia care va da REPLY la postu asta...ce credeti..care merita mai mult si care e de viitor...puncte tari si puncte mai putin tari...detaliati ca sa stie tot omu de rand...

iar de acum incolo cand cineva ca cauta linux vs windows pe google...in prim plan sa apara pagina \RST:)

stima.

PS:va rog sa nu va certati..cu siguranta vor aparea pareri diferite in contradictoriu,dar acum,,,fiecare cum ii place...

Link to comment
Share on other sites

Putine sanse ca un user de rand sa se descurce prea bine sa configureze linux, deci probabil vor folosi window, mai ales unul care a folosit windows de o viata...chiar daca l-a folosit pentru chestii monotone.

Zic asta pentru ca am intalnit des persoane care si-au cumparat ori desktop ori laptop care venea cu linux si abia asteptau sa scape el abia dupa o utilizare 2, desi cunostinte aveau in windows.

Cat despre restul "heckarasilor" daca e muie mircrosoft...MUIE sa fie:))

Link to comment
Share on other sites

Mai exista 78.388 de subiecte deschise exact despre acelasi lucru. Search the shit...

ontopic

Ce e de cacat la linux e ca nu e deloc intuitiv.

Trebuie sa te dai peste cap ca sa rezolvi un rahat oricat de marunt ar fi.

Daca fac un lucru in windows in 20 de secunde, in linux imi ia juma' de ora pana citesc 800 de pagini de manual si rascolesc prin toate forumurile posibile.

Linuxul are multe avantaje.

-Primul ar fi ca e gratis.. - Poate pentru mocofanul de rand care downloadeaza de pe torrent pana si yahoo messenger-u normal ca nu e mare branza. Dar daca ai o firma si ai multe servere ai sa vezi ce bine iti prinde in loc sa platesti cacatu de licenta la windows.

-Pe de alta parte, parere strict personala, linuxul e mai stabil. Mai ales ca server.

-Linuxul, datorita felului in care este constituit, nu prea are virusi. Ideea e ca daca ceva incearca sa modifice fisiere de sistem are nevoie de sudo. Si nu doar asta. E vorba chiar de drepturile pe care le are fiecare user/grup asupra modificarii fisierelor.

-Daca vrei sa lucrezi ca sysadmin invata linux.

-Daca ai un server si vrei cat mai mult control si stabilitate, si nu vrei sa ai pbleme cu virusii, foloseste linux.

Daca nu vrei nimic din ce e mai sus, foloseste windows.

Altefel esti doar un tip care ori vrea sa se dea mare destept doar pt ca foloseste linux, ori, pur si simplu esti masochist.

Edited by crs12decoder
Link to comment
Share on other sites

Mda. Acuma lucrez cu un FreeBSD si desi nu lucram decat putin cu linux la viata mea(ce sa mai zic de unix), pot spune cu mana pe inima ca acum inteleg cum functioneaza un program in totalitate si implicit sistemul de operare. Partea tare e ca desi ma sperie ideea de a folosi doar o tastatura, am un sentiment de satisfactie cand stiu ce se intampla in spate + am control absolut si faci tot ce vrea scula ta.

Daca in windows putea oricine sa intre pe calculator sau sa faca ceva fara sa observi, ei bine aici nimeni nu face vreo miscare fara sa iti dai seama. Plus ca se instaleaza in 5 minute si este rapid de configurat si intretinut odata ce te obisnuiesti cu el.

Windows e bun pentru gaming si alte aplicatii care se bazeaza intens pe interfata grafica, insa pentru robustete, viteza, gratuitate si versatilitate as alege oricand un unix/linux peste nt.

Link to comment
Share on other sites

Diferenta este intre userii care folosesc sistemele operative.Majoritatea care sau nascut in epoca de videogamming bineinteles ca vor prefera o interfata grafica si ceva simplu si cat mai mult 3d , cei ca mine care singurul joc pe care l-au jucat vreodata era Super Mario intro consola Sega Mega Drive mie indiferent daca e un terminal vt100 digital si trebuie configurate o gramada de fisiere in vim.Ma refer ca nu te atrage estetica si mie indiferent daca exista un X server sau calculatorului ii lipseste placa video.Un simplu terminal serial oricare ar fi cu caractere ASCII e perfect.Pentru mine un calculator perfect ar trebui sa aiba 4 lucruri: assembler,compilator,text editor,debugger. Desi daca ma gandesc mai mine ar ajunge 2 pentru a putea scrie istructiile necesare.Ganditiva putin la nivelul unui user, ce va atrage pe voi mai mult deoarece sisteme operative sunt pe toate gusturile.Daca facem un poll pe RST e evident cine va castiga deoarece majoritatea din voi vin din epoca videogamming.De ce toti cei care se nasc in epoca facebook nu le place sa programeze in c sau assembly?Cum ar putea un user din epoca gamming sa isi dea cu parerea in legatura unui sistem operativ daca nu cunoaste structura kernelului fie el static sau dinamic?In ambele sisteme Windows sau Linux exista un kernel fie el modular sau static si fiecare sistem ofera API pentru a putea folosi anumite structuri interne.Pentru a pune in confrunt sistemele operative va trebui intai sa imi povestiti ceva divers despre ele inafara de faptul ca unul e cool si altul e mai putin cool sau ca unul poate satisface placerile si altul nu.Trebuie sa intelegeti structura unui sistem deoarece poate fi clasificat in diverse tipuri.Chiar daca invarti mous-ul intrun server X care ruleaza in user space sau chiar in interfata grafica a unui sistem Windows care e inclusa intrun kernel NT space nu inseamna ca esti zorro.

Ganditi-va de doua ori inainte sa ajungem la urmatoarea afirmatie

"Why this sistem sucks?

Cause the blowjobs he makes don't make me cum"

Link to comment
Share on other sites

Guest Kovalski
Daca vrei sa devii programator bun, foloseste un os din familia linux.

?!? bine ca nu folosesti un os din familia adams....

adevarul este ca nici nu poti sa inveti php c .net si restul limbajelor de programare in windows...

Link to comment
Share on other sites

Deci la faza cu programarea nu sunt de acord, de ce ai nevoie de Linux sa devii un programator bun? pe windows nu poti compila C/C++ sau care e problema ca windowsul iti ofera niste API-uri foarte folositoare si o documentatia foarte buna pentru a scrie aplicatii fara nici o problema? sau care e problema ca nu am inteles de nu poti invata un limbaj de programare fara Linux?

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa devii programator bun, foloseste un os din familia linux.

Daca vreau sa fiu un bun programator .net?

Wow, stai, spune-mi si mie la ce iti trebuie linux sa faci programare?

Exista doar niste lucruri care exista pe windows si care nu exista in linux, de exemplu strstr in PHP.

Din cate stiam,strstr e valabil pe ambele os-uri cel putin din php4,in orice caz,e o functie minora ce se poate rescrie,exista module ca pcntl carora li se simta lipsa in windows.

Ontopic:De ce trebuie sa fie windows mai bun ca linux sau viceversa?De ce trebuie sa semene si sa le comparam?

Link to comment
Share on other sites

Daca vreau sa fiu un bun programator .net?

Din cate stiam,strstr e valabil pe ambele os-uri cel putin din php4,in orice caz,e o functie minora ce se poate rescrie,exista module ca pcntl carora li se simta lipsa in windows.

Ontopic:De ce trebuie sa fie windows mai bun ca linux sau viceversa?De ce trebuie sa semene si sa le comparam?

strstr nu exista pe PHP pe linux, nici un server aproape nu il are, stiu sigur ca 1freehosting, hostgator, zymic + altele mai mici nu au

Link to comment
Share on other sites

strstr nu exista pe PHP pe linux, nici un server aproape nu il are, stiu sigur ca 1freehosting, hostgator, zymic + altele mai mici nu au

E o diferenta intre a nu exista si a nu fi activat:)

19408276.png

Strstr ocupa mai multa memorie si este mai lent fata de strpos,de aceea este dezactivat pe majoritatea hostingurilor shared.

Link to comment
Share on other sites

Vreau o definitie pentru 'user friendly' in epoca 2012 , ce ar trebui sa faca concret , exista sisteme automatice pentru handjob (hands free usb gadget linux compatible) , ce altceva mai lipseste ?se poate face orice cross platform.Doar nu vrei sa faci debugging touchscreen si vizual programming ca nu e un joc lego.Iar pentru alocarea memoriei poti crea orice functie, iti alegi un segment de memorie il populezi si faci ce vrei acolo in oricare sistem.

Edited by pyth0n3
Link to comment
Share on other sites

Cei de la Ubuntu spun ca respectiva distributie de linux a fost conceputa sa fie folosita mai usor decat un windows, singura problema sunt prejudecatile si conceptia gresita ale utilizatorului de rand care s-a nascut si a crescut cu windows.

Caz real: Matusa mea nu prea are nicio treaba cu lumea IT, sistemele de operare, software si traieste in epoca facebook, i-am instalat recent pe laptop un backtrack, gaseste imediat scurtatura sus la browser, mess nu foloseste i-am lasat bookmarkuri catre webmessenger/meebo, daca vrea sa vada o poza un film ceva de pe stik il baga in port ii apare imediat pe desktop intra pe device si apoi da dublu click pe ce doreste, fara sa se streseze cu ce se va deschide sau daca va merge (eu nu stau cu grija ca baga iar vreun stik cu un autorun ce porneste un trojan si tot asa) de atunci nu mi-a mai spus niciodata ca ii merge pcul greu sau ca ii sacadeaza sau ca i se incarca greu sau ca nu stiu ce nu-i porneste.

Intrebarea ar fi cum se fac bani (daca se fac) din softwareul liber (gpl) si daca pana la urma e bine sau nu (cu argumente + avantaje/dezavantaje) sa licentiezi aplicatii ce vor avea proprietari.

Edited by cmiN
Link to comment
Share on other sites

Vreau o definitie pentru 'user friendly' in epoca 2012

O definitie foarte buna pentru 'user friendly' a dat cris12decoder mai sus:

"Daca fac un lucru in windows in 20 de secunde, in linux imi ia juma' de ora pana citesc 800 de pagini de manual si rascolesc prin toate forumurile posibile."

Eu unul nu prea ma omor cu facutul comparatiilor, fiecare foloseste ce vrea, totul tine de subiectivitate, de nevoi, de obisnuinta.

Link to comment
Share on other sites

Desi dvd playerele din cate am inteles ruleaza un linux indiferent ca ard un dvd cu brasero sau k3b indiferent ca aleg udf, joilet sau w+l, indiferent de viteza de scriere, imi iese prost dvdul de fiecare data cu fisiere corupte, sunet busit, fara sa pot accesa toate cadrele, asta in cazul cel mai bun, uneori in aceleasi conditii nu pot citi nimic de pe acel disc si in windows nu a trebuit sa testez niciodata vreo setare ca asta si a mers intotdeauna din prima sa scrie totul cum trebuie si sa fie compatibil cu alte medii. Un alt aspect negativ e ca photoshopul exista si pe mac, iar pe linux nici pana acum cu wine nu reuseste sa se instaleze sau sa porneasca cum trebuie sau sa mearga cat de cat decent, iar inkscape sau gimp nu pot fi numite inca alternative ale acestuia.

Daca fac mai multe fisiere, de diferite extensii, le ascund, le setez tot felul de atribute, apoi le plasez prin diferite locatii si il las pe daatdraqq sa se descurce cu find (fara locate) sa-mi gaseasca toate fisierele intre 1 si 4 kb cu proprietatea ca sunt ascunse ce ziceti mi le va gasi in timp util (pe xp din 3 clickuri si un enter e gata) sau va pleca in parc ?

Lista poate continua, dar m-am mai adapatat (pppoe, utc/local+timezone, ntpd+conf, shell+grub2, kernel params pentru compatibilitate sata+ide, batai de cap cu xorg.conf la cuplarea unor anumite placi video chiar daca nu le utilizam, lipsa unor anumite servicii doar pentru ca nu apartineam ca utilizator grupului desi le instalasem de pe acelasi utilizator, drivere open source (batai de cap pentru activare) sau proprietare?, pe windows shrink/extend iese din prima in cateva secunde ... pe linux nu trebuie sa mai detaliez :)), nici acum nu am gasit o alternativa buna la everest ma refer rapid sa vad o temperatura nu sa stau sa iau toate detaliile cli si apoi sa-mi parsez si pana atunci poate s-a mai racit sau incalzit, nu-mi place screenshotul are delay sau delay de ala de utilizator pana dai save, etc).

Un aspect practic pozitiv este ca imi merge sunetul prin front panel in linux si pe windows nu :), ceea ce face diferenta intre a avea sonor sau nu, fiindca in spate nu mi se mai aude deloc. Altul ar fi ca ma conectez imediat la last.fm si ascult muzica moca :D.

Link to comment
Share on other sites

Defapt eu cred ca daca Microsoft nu o sa mai fie "user friendly" o sa dispara linux, problema e ca pyth0n3 a avut dreptate si trebuie gandita.Daca vreodata vei pune o intrebare de gen pe rst va castiga Linux...pentru ca e "blasfemie" sa nu castige...e psihologic, un gandac cu 150 de posturi sa zica Muie Microsoft fara sa se gandeasca la prea multe ....cum ar fi libera exprimare(sau ce e windows ce mananci cu el, sau Linux-proprie definitie), sincer sa fiu un limbaj de programare cum ar fi ASM sau c/c++ intodeauna va fi la fel, iar daca le cunosti cat de cat te doare in pula de ce sistem de operare folosesti. Eu cred ca raspunsul la titlul topicului e mai degraba ...Ma doare'n pula ma descurc cu oricare...programarea e peste tot acelasi rahat, administrarea la fel, foarte putin diferite datorita OS-ului.

Cat despre gaming..ei bine atat cat microsoft nu vine nici cea mai mica parte din DirectX catre linux/mac e si normal sa detina monopolul.

SI da au fost multe, am si asistat la cateva discutii Linux Vs Windows, dar sincer mi se pare un rahat, nonsens, am ajuns la concluzia ca poti face cam orice pe linux, poti chiar rula unele aplicatii de win,.net, etc, dar la fel si pe windows poti rula aplicatii de linux, si face foarte multe altele,eu sincer sa fiu am folosit de vreo 2 ori wine, si mi se pare un cacat faptul ca atatea persoane la About, care nu au fost capabile sa ruleze niste drivere, sau fisiere de sistem, in rest e totul bine imi place, dar NU.

Daca cumva vreodata te crezi programator sa nu raspunzi cu Linux...sau windows ,un programator cu vreo 10-15 ani experienta asimileaza o noua limba de programare in maxim 1 luna, fara sa ii pese prea mult de OS.

SI imi sustin parerea, cum un user normal de rand daca ii zici tot romanul rst despre Linux si ce face...credema ca raspunde..ori "Are cantar?..."Are facebook?"...si daca le zici da..."nu frate, lasa windows...ca..." care le are si linux...? Prea putin o sa-i pese unui user nou care deja are imprimat un OS in cap de altul.

Un Sistem de operare e bine sa il ai in cap, si mai ales ce face fiecare, dar fiecare poate face orice deci concluzia mea, Nu conteaza OS-ul, conteaza persoana din monitorului.

Link to comment
Share on other sites

Valoarea rezultatului unui process vine reprezentata mai repede intrun terminal decat intrun tool grafic.Momentan monitorizez niste backup-uri dintrun server NT cu un client grafic, tin sa precizez ca rezultul in interfata grafica il arata dupa 5 minute iar eu mi-am dat seama ca citeste log-urile intrun server Unix si reusesc sa interpretez rezultatele inainte.Depinde de cum sunt obijnuti userii , eu prefer sa am informatia cat de repede posibil inainte sa astept sa fie reprezentata grafic.Cu un terminal reusesc sa procesez mai multe informatii decat timpul care mi-ar lua sa mut un window din partea stanga a desktop-ului in cealalta parte si la un test de speed m-as considera varza in sistemele care folosesc interfata grafica iar mous-ul este unul din putinele dispozitive care le folosesc.Deci pana la urma depinde de obijnuita nu numai de cat user friendly este sistemul.Eu am pierdut ore sa scot un grafic de performance dintrun tool grafic si cateva secunde sa arunc o instructie in terminal ca sa imi adune aceleasi date.Nu inteleg de ce majoritatea nu se gandesc ca pana la urma interfata grafica este doar un front-end si pana la urma daca se intampla ceva primul lucru pe care userii il fac este fresh install, insa eu mai am la dispozitie un shell unde pot sa recontruiesc cauza problemei si sa o rezolv.Daca ma intreaba cineva de ce urasc toate aceste lucruri este simplu, nu as suporta ca sa mi se puna la dispozitie doar ceea ce altii cred ca e bine cum ar fi o interfata si un buton pe care scrie run si sa ascunda in spate ceea ce vor ei.Sunt de acord cu interfata grafica atata timp cat arata si intructiile care vin rulate atunci cand apesi un anumit buton , asa ar fi mai corect deoarece daca se intampla o erroare intelegi unde, nu stiu pentru voi dar pare prea stupid cand se intampla ceva si ai un third party error handling adica iti apare un mesaj stupid care iti spune ca e o eroare undeva care e defapt un print facut de catre autor la exceptia unei instructii.Toate acestea inseamna un sigur lucru , ca userul nu detine controlul sistemului ci aplicatia .E ca si cum ai detine ceva ce nu poti pilota , nu stiu pe voi dar daca eu nu cunosc ce face un lucru imi schimb cariera.Eu nu iti rulez o instructie daca nu ii cunosc rezultatul si ori detin controlul complet al sistemului ori o las balta .

Link to comment
Share on other sites

Eu lucrez ca si embedded developer si pot sa spun ca in acest domeniu clar nu poti sa te lipsesti de linux. Asta nu inseamna ca nu am si windows, nu de alta dar sunt fan Visual Studio, mi se pare de departe cel mai bun IDE. Am cunoscut, cei drept, si oameni care scriau cod in vi. Tot respectul pentru ei, dar sincer eu nu vreau sa-mi fac viata grea :)

Deci parerea mea este ca trebuie sa se gaseasca un echilibru, este inacceptabil ca un programator sa nu aibe habar de linux.

Apropo o tema dezbatuta zilele trecute in birou a fost numarul prea mare de versiuni de linux. La windows e clar: a aparut windows xp toata lumea avea xp, apoi a aparut windows 7, toata lumea windows 7. La linux treci din mint in ubuntu si suse si apoi inapoi la backtrack de 3 ori pe zi.

Link to comment
Share on other sites

In dezbatere se pot pune diferentele dintre useri care pot fi clasificate in mai multe categorii.Pana in momentul de fata eu nu am vazut o dezbatere intre sistemele operative aici, majoritatea dezbateti optiunile, programele,jocurile care pot fi rulate pe o platforma nu si structura platformei , in momentul in care faci o dezbatere in legatura sistemelor operative vorbesti despre structura sistemelor si diferentele intre ele.Majoritatea care ati folosit Linux ati fost nevoiti sa rulati comenzi in terminal de nevoie dar nu ati cunoscut sistemul.Interfata grafica din linux nu are nici o treaba cu sistemul , e un software extern care isi ruleaza procesele in user space.Interfata grafica din windows pleaca direct din kernel si ruleaza in kernel space la fel ca si celelalte procese (Evident exista o structura care pune restrictii intre procese si le imparte in categorii).Cand multi spun ca nu le place Linux e fals deoarece multi nu au facut cunostinta cu sistemul ci doar cu interfata grafica care e un tool extern ca si celelalte tool-uri in Linux.Multi spun ca nu le place Windows dar probabil nu au cunoscut sistemul decat interfata care le vine pusa la dispozitie si software-urile third party.Asadar e mai precis sa faceti dezbateri intre software decat sa dezbateti 2 sisteme diverse pe care nu le-ati folosit decat sa faceti boot si sa rulati software third-party.Orice faceti in linux e in user space si fiecare request vine facut indirect prin software third party asadar daca spuneti ca nu va place linux eu va intreb cand ati folosit linux si ce anume va da probleme in structura sistemului?Nu poti sa precizezi ca ceva nu e bun daca nu l-ai folosit in mod direct niciodata.

Edited by pyth0n3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...