Sars Cov 1 si 2 sunt coronavirusi de mici dimensiuni cuprinse intre 60 si 140 nanometri. Stiu ca este greu de crezut ca acest tip de virus s-a transferat de la liliac la pangolin si la miau-miau sau mai stiu eu ce specie ajungand la om tot cu o dimensiune la fel de mica poate chiar mai mica dar dupa unele studii exista un virus si mai mic decat sars cov 1 si 2, virus denumit "parvovirus" ce produce parvoviroza boala gastrointestinala fiind transmis de la rozatoare prin urina soarecilor. Virusul acesta se regaseste insa si la lilieci dar si la caini si pisici care s-au infectat de la rozatoare si care dezvolta boala. Pentru oameni in majoritatea cazurilor parvoviroza este o boala mortala, in cazul celor infectati se incearca tratarea cu antibiotice pe baza de sulfamide, cine scapa, cine nu...
Coronavirusii sunt foarte multi ei fiind impartiti in mai multe clase dupa secventele genetice si dupa modul de actiune: Beta, Kappa, Alpha, Theta, etc. Pana si o forma de rino - sinuzita identificata la bovine este cauzata de un virus de tip coronavirus iar o mutatie a acestui tip de rino - coronavirus descoperita recent se pare ca se transmite si la om. Sars Cov 2 prezinta secvente de la mai multe grupe de coronavirusi dar si alte secvente foarte ciudate despre care nu voi vorbi acum. H1N1pdm09 este si el un coronavirus poate unul dintre cei mai mortali si mai contagiosi iar acest tip de virus sufera mutatii de la an la an.
H1N1 EM Photo
Betacoronavirusul a putut fi identificat in anul 2001 de o echipa de cercetatori in fecale iar infectia cu acest tip de coronavirus provoaca diaree acuta, infectarea bacteriilor benefice organismulu uman, iar in anul 2012 utilizand o metoda relativ simpla de testare diferita de cea Real Time PCR, metoda denumita reverse transcription loop-mediated isothermal amplification (RT-LAMP) assay for rapid detection of BCoV-1 au reusit testarea si identificarea acestui virus cu o rata de succes de 99.7%. Metoda este una mai simpla si se realizeaza la temperatura camerei cu rezultate mult mai bune comparativ cu Real Time PCR. In luna august 2020 se pare ca au redescoperit acest nou - vechi procedeu de testare LAMP.
Acesti virusi sunt reali, naturali sau modificati, ei exista de zeci de ani si probabil vor mai exista mult timp in ciuda tentativei globale de a intrerupe lanturile de transmitere.