Jump to content
HackKing

Care este electrician ?

Recommended Posts

Am luat un led de la o bricheta cu lanterna (stiti voi cum arata). Am gasit un stecher de la un radio mai vechi, l-am pus la bec si l-am bagat in priza (a explodat instant) Nu a fost o idee prea buna.. Acum nu vreau sa fac aceeiasi prostie de 2 ori, deci: Daca pun un led la un incarcator de mobil, v-a mai exploda ? Sau sa incerc cu beculete dalea din instalatie pentru craciun ? Vreau sa le pun la tastatura, ca mereu tipa astia din casa sa inchid lumina noaptea, si nu vad prea bine pe intuneric. Si nu, nu imi cumpar tastatura cu leduri incorporate in butoane, nu am bani.

Link to comment
Share on other sites

n-am stiut ca explodeaza..

@Birkoff: am destule lampi, vroiam ceva sa lumineaza doar tastatura, adica ledul acela.

Si mai am o intrebare:

Daca scot receptorul la un telefon fix , ii pun o mufa jack si apoi il conectez la un telefon mobil..credeti ca va functiona ?

Link to comment
Share on other sites

Si mai am o intrebare:

Daca scot receptorul la un telefon fix , ii pun o mufa jack si apoi il conectez la un telefon mobil..credeti ca va functiona ?

dc ai face una ca asta daca poti sa bagi direct firul de telefon in modem si cu ceva soft gratuit sa initiezi apelurile si sa le preiei direct pe calc...

Link to comment
Share on other sites

din practica: un incarcator nokia 1100 iti arde ledurile. Am incercat cu cateva in paralel. Am uitat voltajul, cred ca 5.

Incarcatoarele pentru nokia mai noi sunt mai slabe ca voltaj cred. Poate o merge.

Incearca mai intai pe baterii de telecomanda. Ledurile nu consuma mult asa ca nu vei avea probleme. Ca voltaj uita-te pe alea 3 ca sincer nu-mi aduc aminte dar iti dau un minim.

Legat de receptor: ai un microfon si un difuzor. Ca ii pui o mufa poate va functiona ca una sau ca alta. Baga 2 jack-uri conectate direct, unu spre difuzor si unu spre monitor. Da nu mi se pare ceva demn de chinuiala.

Link to comment
Share on other sites

ledurile de bricheta sunt cu + si - in limbaju meu de balta: adica daca le conectezi invers nu se aprind.

Am in proiect sa-mi cumpar niste leduri de infrarosu si sa-mi fac lanterna, de aia urmaresc subiectul. Lumina invizibila, dar se vede pe orice panarama de camera sau telefon (daca aveti telecomanda cu infrarosu uitati-va la led pe camera de pe mobil)

Totusi, legat de tastatura mai bine iti iei o bricheta la 1 leu si pornesti lanterna. Un prieten scotea ledul cu baterii cu tot si ii prindea contactul, testat: tine 1 saptamana aprins continuu.

Edited by loki
Link to comment
Share on other sites

am un incarcator de 4v.. nici nu s-a aprins ledul..

edit: l-am pus invers, ce prost sunt, acum s-a aprins, si s-a ars.

@blech: vreau sa vorbesc la receptor cand merg pe strada..

sunt obosit... abia acu am citit tot si am inteles ce vrei tu sa faci...

vrei sa legi un receptor obisnuit de la un telefon fix (probabil ca zace pe acasa pe la tine de mult timp) la un telefon mobil si pe strada to o sa mergi vorbind la ditamai receptoru' ca sa faci misto de oameni si sa pari "high tech"

Link to comment
Share on other sites

nu mai am leduri..

in legatura cu lanterna ta, vazusem un tutorial video care explica cum se face.

O sa-l caut, ma pun sa dorm ca maine vin toti peste mine de dimineata sa-mi zica la multi ani si sa le fac cinste.

@blech: da

uite asa:

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2/7249/5159149/3/receptor-telefon-mobil.jpg?width=480&height=500

Link to comment
Share on other sites

Un led banal(chiar si ala de bricheta) functioneaza de la 1,3Volti pana la 3Volti. Sa-l pui pe usb este simplu.Ai nevoie de un cablu cu mufa usb si o rezistenta de 330Ohmi care trebuie legata in serie cu ledul. Uite AICI numai ca trebuie sa-ti faci cont.Iti da pas cu pas. Mai uitate si AICI

Edited by ronin33dan
Link to comment
Share on other sites

Un LED nu se alimenteaza in tensiune ci in curent. Asta inseamna ca trebuie sa ai pe el curentul nominal constant indiferent de tensiune. Prin urmare indiferent ca il alimentezi la 220V sau 12V ai nevoie sa il inseriezi cu o rezistenta ce limiteaza curentul. LED-urile normale din siliciu au nevoie de 20mA constant cele albastre din Arsenura de galiu au nevoie de 35ma constant.

LED Resistor Calculator

Si schema pentru 220 mai jos

electric | www.mestereli.ro

Ps: daca vrei sa alimentezi mai multe leagale in serie evita legarea in paralel.

Link to comment
Share on other sites

Un LED nu se alimenteaza in tensiune ci in curent. Asta inseamna ca trebuie sa ai pe el curentul nominal constant indiferent de tensiune. Prin urmare indiferent ca il alimentezi la 220V sau 12V ai nevoie sa il inseriezi cu o rezistenta ce limiteaza curentul.

PE BUNE !!!! Eu sponsorizez la tine cu 100 buc led-uri dar tu sa le alimentezi la 220Volti si 0,001Amperi!!!Si dupa ce termini sa-mi spui cate leduri mai ai care functioneaza !!!! Cum sa alimentezi in tensiune si nu in curent????!!!!!!!!!! Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....adunati-VA !!!!

Nu mai intrati intermeni tehnici daca nu stiti ce vorbiti !!! E ca si cum ai spune ca la priza ai X amperi !!! Ce drk ma nu aveti ce face???!!! datii omului ce are nevoie , nu ce auziti voi !!! Daca la priza am X amperi cum p___la mea fac eu sa consum pe monofazat pana in 6 KW cu o tensiune de 220V(de fapt sub sub 220 ca niciodata nu o sa fie 220volti pe priza constant !!!!)

Edited by ronin33dan
Link to comment
Share on other sites

Mai copile ronin33dan. Sper ca ai varsta unui pusti ca spui numai tampenii si mai vorbesti si vulgar. In primul rand n-ai habar de legea lui Ohm. ,,Cum sa alimentezi in tensiune si nu in curent????"- eu am spus altceva, dar pesemne postezi fara sa citesti si sa gandesti. Pai daca ai 100 LED-uri inseamna un consum de 0.02 x 100 recte 2A tampitelule. E fizica elementara. Vezi ghirlandele de Craciun (cele cu LED-uri nu cele cu becuri). Fa un calcul. Uite si o problema simpla. Daca redresezi tensiunea de la retea cu o singura dioda (am dat si 2 link-uri) ce tensiune ai dupa dioda? Daca stii esti mare. Uite si un pont: E vorba de monoalternanta. Apropo sper ca stii bcum functioneaza un LED, e total diferit de bec.

Sincer sunt extrem de dezamagit de postarile de mai sus, credeam ca pe un forum de acest fel sunt baieti mai destepti dar se pare ca majoritatea nu stiu nici fizica elementara de clasa a 8-a. Pentru baiatul care a deschis subiectul, inseriaza LED-ul cu o dioda 1N4007 si un rezistor de 68Kohm. Uite si un tutorial video pentru divizoare de tensiune, curent:

Voltage divider tutorial

plus

LED Circuitry tutorial: how to hook up LEDs.

How to wire an LED, Tutorial and Calculator ....etc.

PS: nu mai dati replay ca nu raspund, daca are cineva nevoie de ajutor tehnic email direct.

Link to comment
Share on other sites

Daca nu merge schimba polaritatea, poate l-ai pus invers sau pune in locul rezistentei un potentiometru semireglabil la maxim si redu valoarea pana se aprinde cum vrei tu, masoara valoarea si pune o rezistenta echivalenta. Cele de bricheta sunt parca albe sau albastre au 35mA.Sau mai sigur , dar mai complex inseriaza si cu un condensator fix.

Uite niste scheme: LED la 220

Uite am incropit unul la repezeala si vad ca merge cu 27K - rosu ultrabright dar se cam incinge rezistenta, asa ca daca n-ai una de minim 2-3W pune si un condensator.

PS: se vand multe gunoaie pe piata.

Edited by yo9gjx
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...