Jump to content
Nytro

Cel mai dorit job din Romania: salariul urca la 6.000 de euro, somajul NU exista

Recommended Posts

Cel mai dorit job din Romania: salariul urca la 6.000 de euro, somajul NU exista, mii de locuri raman neocupate

Alice Gheorghe gplus_small.png, 28 Jan 2014

Meseria de programator sta in fruntea listelor canalelor de recrutare, companiile duc lupte grele pentru a-i atrage si mentine pe specialisti, iar salariile de top pentru aceasta pozitie depasesc si de 10-15 de ori venitul mediu al romanilor. WALL-STREET.RO iti arata tot ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai banoase si cu potential profesii din Romania.

In piata din Romania sunt peste 60.000 de specialisti in domeniul IT, programatori fiind mai mult de jumatate dintre ei, potrivit datelor companiei de recrutare IT Temps.

“Anual se creeaza aproximativ 5.000-6.000 de posturi noi, insa oferta de candidati este limitata la 2.000-3.000 de noi absolventi” a declarat pentru WALL-STREET.RO Gabriela Dan, CEO al Temps, companie de recrutare IT, parte a grupului Rinf Outsourcing Solutions.

Mai departe, noile posturi deschise se inchid printr-o mobilitatea a candidatilor dintr-o companie in alta.

Programatorii, cei mai cautati IT-isti

Astfel, cea mai mare parte dintre job-uri disponibile in bazele de date ale agentiilor sau site-urilor de recrutare sunt cele din domeniul IT. La randul lor, acestea sunt dominate in general de pozitiile de programator.

“40% din cererile de angajare pe zona de IT sunt pentru programatori”, a precizat Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder.

“Avand in vedere boom-ul tehnologic din ultimii 5 ani, ce a adus in prim-plan limbaje de programare noi, meseria de programator ocupa un loc de top. Acest lucru se datoreaza nevoii de a crea aplicatii si platforme IT, ce vor inlocui sistemele clasice de informatii”, a explicat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Si in randul programatorilor exista un top in ceea ce priveste cele mai cautate specializari, iar in prezent pe piata locala sunt la mare cautare dezvoltatorii Java, urmati de C++ si Mobile (Android si IOS).

“Programatorii de solutii enterprise sunt cei mai cautati, datorita anvergurii extinse pe care acest tip de proiecte o poate atinge. In ultima perioada Java Enterprise (J2EE) este un limbaj preferat pentru majoritatea acestor proiecte, secundat de catre solutiile Microsoft precum ASP .NET si .NET. De asemenea, observam o crestere rapida a nevoii de programatori cu experienta cel putin teoretica in servicii de tip Big Data sau Cloud. Conform unor studii LinkedIn, din 2008 nevoia a crescut de 3.440 ori pentru Big Data si 195 ori pentru Cloud services”, a detaliat Savuica.

Cat castiga un programator in Romania

Daca ai notiuni teoretice in domeniu solide si esti absolvent de automatica, cibernetica, informatica poti deja sa te gandesti la un salariu la care majoritatea romanilor nici nu viseaza. Sansele tale cresc daca inca din timpul facultatii te-ai implicat in proiecte de programare.

In timp ce un incepator poate sa castige la primul job 500-600 de euro, ceea ce nu este deloc putin pentru piata locala, salariul unui profesionist in domeniu poate sa urce pana la 6.000 de euro lunar.

BANI.jpg

“Un programator entry-level incepe de la un salariu mediu de 700 de euro, un junior in domeniu, cu 1-3 ani de experienta, castiga aproximativ 1.000 de euro, iar un specialist cu 3-6 ani de experienta urca la 2.000 de euro lunar. Seniorii ajung sa castige si 6.000 de euro pe luna”, au precizat reprezentantii companiei de recrutare Adecco.

Astfel, intr-o piata cu tentatii mari, fluctuatia pe aceasta pozitie este destul de ridicata.

“Avand in vedere ca piata ofera foarte multe "tentatii" la nivel financiar, este destul de greu sa retii oamenii in companie daca nu ai si programe de dezvoltare solide. Pe pozitiile de PHp, de exemplu, exista o fluctuatie foarte foarte mare, programatorii buni fiind sunati de cel putin doua ori pe saptamana de catre un posibil ofertant de job”, a mentionat Gabriela Dan, CEO al Temps.

Developerii sunt momitii cu pachete financiare generoase la care se adauga diverse bonusuri, in functie de performanta.

Cum te faci cautat pe aceasta piata

“Un programator fara experienta trebuie sa acceseze cat mai multe cursuri si certificari on line. De asemenea, acesta trebuie sa isi constituie experienta prin inscriere pe site-uri consacrate de proiecte de programare, sa isi asume si sa duca la bun sfarsit proiecte mici, care insa contribuie la un cumul de experiente demonstrabile, project based”, sfatuiesc specialistii Adecco.

De asemenea, importanta este si dobandirea cunostintelor de business necesare pentru a vedea impactul solutiilor dezvoltate atat pentru useri, cat si pentru business.

“Este importanta dobandirea unei priviri de ansamblu asupra modului in care se integreaza diferitele arhitecturi de sisteme”, potrivit Lugera.

Ce cauta angajatorii si nu gasesc

Cei care se gandesc in prezent la o cariera in domeniul programarii trebuie sa stie ca sunt cateva specializari pentru care angajatorii gasesc cu greu candidatii potriviti.

Recrutorii vorbesc despre o serie de specializari pe care le acopera cu greu, intre care programatorii Java, in special Java Mobile, C++ sau tehnologiile exotice de tip hadoop si magento.

“Greu de acoperit sunt si specializarile cu salarii minime, pentru ca un specialist in IT vine si ramane la o companie daca aceasta are o reputatie buna, daca investeste in oameni, in certificari pentru acestia, daca le ofera acces la tehnologii performante”, spun specialistii Adecco.

Specialistii romani sunt doriti si in afara

O companie de top, experienta unui loc de munca intr-o alta cultura si, nu in ultimul rand, un salariu considerabil ii pot tenta pe tinerii care primesc o oferta din strainatate.

“Unele companii straine ofera solutii colaborative de lucru la distanta, pentru a adresa nevoile echipelor distribuite de programatori. Companiile de peste hotare ofera oportunitati atractive si sunt dispuse sa ofere beneficii considerabile celor mai inovativi programatori. De obicei, se orienteaza catre cei mai inteligenti tineri absolventi de facultati sau targeteaza lideri inovativi cu o experienta rafinata in IT. Marii jucatori globali in tehnologie precum Google, Apple ii atrag pe tinerii programatori ce obtin performante outstading in diferitele consursuri, programe educationale si conferinte de IT pe care firmele le organizeaza online”, a explicat Cristina Savuica.

Majoritatea tinerilor merg in afara pentru o experienta de cativa ani, avand mereu in plan reintoarcerea in tara.

“Companiile mari, ca Google, Facebook, Apple, Microsoft atrag usor, datorita numelor din spate, si aici, insa programatorii romani nu se gandesc la o stabilire permanenta in extern, o fac pentru cativa ani, strang banii necesari pentru o independenta frumoasa in tara si revin pe plaiurile mioritice”, a precizat Gabriela Dan.

Viitorul suna bine

Fie ca aleg sa mearga in strainatate sau se specializeaza in tara, programatorii par sa aiba asigurat un loc de munca in urmatorii multi ani de zile. Piata este in continua crestere, iar in ciuda crizei economice, salariile raman la fel de bine platite.

In 2014 majoritatea companiilor din domeniul IT vor angaja, potrivit datelor Temps. Dupa comunicatele transmise de catre aceste companii, iar cei mai mari angajatori vor fi Microsoft, Dell, Endava, Luxoft, IBM, Oracle, Deutsche Bank.

Mai mult, un aspect important pentru acest domeniu este ca statul roman a oferit un plan de ajutor catre sapte companii care au in plan sa angajeze aproximativ 1.000 de programatori anul acesta in Romania, printre care Microsoft, Dell si Deutsche Bank.

Link to comment
Share on other sites

Interesant si aproximativ acopera adevarul in intregimea lui.

Mi-a placut aia cu: "insa programatorii romani nu se gandesc la o stabilire permanenta in extern, o fac pentru cativa ani, strang banii necesari pentru o independenta frumoasa in tara si revin pe plaiurile mioritice" -

:)))

Link to comment
Share on other sites

Eu nici acuma nu inteleg de ce inca se cauta java, pe pc n'am vazut pana acuma nimic extraordinar facut in java, doar c++, iar pentru Android se poate coda foarte usor in c#.

Oricum, 6k euro pe luna se merita, dar cine ajunge pana acolo.

Cand o sa fim noi "Seniori" vor fi alte lucruri pe piata.

Link to comment
Share on other sites

Tara noastra ofera genii in ale IT-ului , si majoritatea de la noi , care se pricep in programare , sunt platiti foarte bine si aici si in tara.Am un prieten , care a lucrat la Vodafone , ca programator , apoi a plecat , printr un contract la Oracle in Cehia , Praga , primea 2000 $ , el , dar si nevastasa , si apoi l au luat Microsoft , acum are 4000 $ , are masina de servici , apartament de servici , firma ii plateste intretinerea , apa calda , tot , si cum sa nu fie bine ca programator ?... Dar a trecut prin multe sa ajunga acolo , asa ca doar prin munca ajungi departe .

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Sincer ma dor ochii de ce vad acolo.

Toti vorbiti de programatori cu o oarecare usurinta si probabil ca multi dintre voi aveti si bazele sa vorbiti dar e foarte greu sa ajungi un programator. Multi care citesc asa zisele stiri din presa ne acuza de prea mult bine. Sa ajungi la remuneratiile care apar prin presa este foarte greu, foarte multa munca(de unul singur, in echipa).

Si daca nu este greu sa inveti 5-6 limbaje de programare, greul este sa tii cu adevarat pasul cu tehnologia.

In facultatile din Romania se predau materii de acum 10-15 ani. Oricum, niciodata nici un programator bun nu a reusit sa fie bun doar pe spatele facultatii(ce-i drept, facultatea nici macar nu urmareste asta) ci pe spatele sau, cu ajutorul cartilor, internetului.

BTW sleed: Ca sa fii bun in orice domeniu nu iti trebuie numai bani, masina, telefon, casa si papica platita. Trebuie ca ceea ce faci sa vina din suflet.

Link to comment
Share on other sites

In facultatile din Romania se predau materii de acum 10-15 ani. Oricum, niciodata nici un programator bun nu a reusit sa fie bun doar pe spatele facultatii(ce-i drept, facultatea nici macar nu urmareste asta) ci pe spatele sau, cu ajutorul cartilor, internetului.

Cel mai bun exemplu la faza cu facultatile l-am primit chiar azi, cand am descoperit ca trebuie sa fac pentru master (baze date + tehn web @ universitate) un proiect in oracle 10g (care merge instalat fara probleme maxim pe windows xp, pe restu nu e compatibil). Am cunostinte bune si foarte bune in sql si proiectare db ... dar cand am deschis oracle10g (dupa ce m-am chinuit 1 ora sa il instalez pe 7/8 si am renuntat si l-am bagat pe un laptop cu xp) m-am simtit ca prima data cand am deschis un fox pro ..

On topic.. trebuie sa fii cu adevarat bun, cu o experienta vasta, foarte devotat si sa pierzi multe nopti si zile uneori "la munca", ca sa ajungi la remuneratiile spuse mai sus.

Exista si cazuri fericite in care cineva e cu adevarat sclipitor sau pur si simplu are vreo idee geniala din care scoate bani gramada.

Link to comment
Share on other sites

S? ?ti?i c? nu facem fa?? cererii, în sensul c? universit??ile scot anual aprox. 3500 IT-i?ti în timp ce e nevoie de peste 7.000.

Mai caraghios e faptul c? traficul cu angaja?i e mai ceva ca ?i cel de stupefiante, în sensul c? a?tia încep?tori schimb? firma f?r? s? stea pe gânduro cu prima bancnota de 50 euro aruncat? de alt angajator.

Link to comment
Share on other sites

@wildchild: Ai dreptate, dar cam ai exagerat, de la 30% in sus fata de salariul actual nu cred ca o sa vad multe persoane care raman la jobul actual.

Sa spunem ca ai un salariu de 1000E, si primesti 1300E de la o alta firma, nu cred ca-ti sta rau cu 300E in plus pe luna.

Timpul e extrem de pretios, si, cu toate ca cu bani nu poti cumpara timpul pierdut il poti consuma mai eficient pe cel viitor.

Acum mai depinde si de cat de mult te-ai acomodat la actuala firma, dar intelegi tu cu siguranta ce vreau sa spun.

Analizand mai "imaginar" problema, sa ne gandim daca nu s-ar mai schimba asa haotic cu angajatii si toti ar prefera stabilitatea, gandeste-te ca nu ar mai exista crestere in salariu fara concurenta.

Link to comment
Share on other sites

Eu m? refer la strict încep?tori, care abia ies din facultate ?i înc? nu sunt obi?nui?i cu ce se m?nânc? în lumea real?. Oameni care sunt înc? în stadiu de înv??are, acomodare.

Exista astfel de persoane, persoane care abia termina facultatea (indiferent de notele obtinute) si se asteapta la salarii de mii de euro. In plus, daca te uiti pe CV-ul lor, nu o sa vezi niciun proiect si nicio actiune in care sa se fi implicat, astfel experienta 0.

Sper ca voi sa fiti realisti, sa nu va luati muie urat de tot. Viata e grea. Chiar daca vedeti peste tot astfel de stiri, nu va asteptati sa sara lumea cu banii pe voi. Uitati-va singuri peste CV-ul vostru si ganditi din punctul de vedere al angajatorului. Intrebati-va cat ar merita cineva cu un CV ca al vostru.

Eu am inceput cu 1600 RON si a fost ok, pentru ca am avut si oferte mai mici. Dar apoi a crescut, incet incet. Daca aveti rabdare si invatati, o sa fie mult mai usor in viitor. Si cand m-am angajat prima oara am aplicat pe la vreo 80 de firme, m-au sunat vreo 15 si eu chiar aveam destule proiecte in CV. De asemenea, daca sunteti angajati la o firma, nu sunteti platit bine, nu a fost nicio marire de salariu de mult timp si nici nu invatati mare lucru, sugestia mea e sa va cautati in alta parte de lucru.

Nu e usor nici sa va gasiti de lucru. Poate va ganditi voi "Ba, eu sunt destept, ceilalti sunt prosti" dar veti vedea ca nu e chiar asa. Oricum, puteti fi Einstein al programarii, daca vine unu si cere mai putin decat voi, s-ar putea ca ala sa fie angajat. Stiu ca veneau persoane la interviuri care nu stiau ce e ala TCP si ce e ala UDP, care nu stiau sa dea un `cat` pe Linux si care nu puteau afisa numerele de pe diagonala principala a unei matrici patratice. Dar aveau pretentii salariale.

Nu e bine nici sa fiti fraieri. Daca va descurcati la un interviu, cereti mai mult decat meritati. Daca nu se poate, exista posibilitatea sa va spuna "Nu va putem oferi atat, putem sa va oferim atat" sau sa va dea un sut in cur. Depind mai multe lucruri: despre ce firma e vorba, cum te-ai descurcat la interviu si cum s-au descurcat altii si foarte important, perioada in care vreti sa va angajati. Daca vreti sa va angajati in vara, ca sa vezi, si alti cateva mii de studenti vor sa faca acelasi lucru.

Am mai fost la un interviu pe C++ la o firma si am stiut sa raspund perfect cam la toate intrebarile, care oricum erau banale, cu functii virtuale si alte lucruri simple si sincer, mi s-a parut ca stiu mai mult decat cei care imi luau interviul. Si nu m-au mai sunat. Apoi, am fost la un interviu pe C++ si algoritmica si m-am cam incurcat la partea de algoritmica (mai am de lucru la acest aspect) si ca sa vezi, m-au sunat si mi-au facut o oferta mai mare decat le cerusem eu.

Un alt lucru ar fi urmatorul: daca de la inceput primiti un salariu mare, adica peste 30-35-40 de milioane, luati in calcul urmatoarea posibilitate: bre, astia nu cred ca o sa imi dea o marire prea curand. Apoi, mai trebuie luat in considerare si contractul, pentru ca s-ar putea sa nu puteti pleca vreo 2 ani de zile de la firma daca va plateste bine la inceput. Sugestie: cititi codul muncii, o sa va ajute.

Cacat, am cam amestecat ideile, dar intelegeti voi ce am vrut sa spun.

Link to comment
Share on other sites

Cum zice Nytro are dreptate ca incepator in ori ce nu primesti bani multi, asta inseamna ca sa ai ceva experienta pe CV trebuie sa accepti si munca mai putin platita.

Cand trimiti un CV la o firma si ai numai facultatea bla bla terminata normal ca nu te baga in seama, dar cind ai un CV mai incarcat cu exemplu 1 an firma bla bla ,2 ani firma bla bla si facultate terminata ai mai multe sanse de a fii angajat.

Si sa fim seriosi la noi sint multi care au terminat facultatile noastre nu toate sint rele dar majoritatea prastie (facultatea iti da numai o directie pe care trebuie sa mergi daca esti serios si iti place si ai disciplina ai mai mult succes in viata si la munca).

Acuma multi zic ca la facultate iti preda material vechi, dar sa fim seriosi chiar daca inveti materialul vechi, dar bine ai usurinta sa te acomodezi cu ceva nou, ca doar limba de programare nu se modifica ca windows.

La noi in Ro este problema de mentalitate trebuie sa moara 3 generati,poate pe urma ne mai schimbam si noi :)) ca exemplu si aicia pe RST daca o firma da anunt ca cauta programator si spune salariu ,majoritatea sar in sus de cur ce ba fara 3.000 euro nu ma duc la munca ca doar in afara se cistiga bani aia.

Cine citiga 3.000 de euro si mai mult care termina facultatea de exemplu: in Germania dupa ce ai terminat si ai dat examenul la informatica ai garantat contractul de munca dar diferenta intre noi si facultatea din Germania.

La 6 luni ai examen din ce ai invatat tu, in alea 6 luni daca nu ei mai ai o sansa sau daca vede ca esti papagal slab ( bum in cap :) ) ce nu pricepi iti spune du-te cautati altceva, alt domeniu ca asta nu este pentru tine, si ai tot timplu examen pe trimestru.

La noi ai inceput treci prin faculta ca prin brinza (sunt si serioase dar putine) termini facultatea si habar nu ai de ceva..

Examenul in Germania il dai la un centru IHK care nu are legatura cu facultatea si esti nevoit sa inveti ca sa obtii diploma.

Care doriti va fac un video cu materialul de la examen sa vedeti si voi ce materie au :)

Eu nici acuma nu inteleg de ce inca se cauta java, pe pc n'am vazut pana acuma nimic extraordinar facut in java, doar c++, iar pentru Android se poate coda foarte usor in c#.

.

java este utila in industrie, daca si o masina de cafea mai moderna este programata in java ce sa mai zic, de exemplu siemens cauta numai programatori java pentru programare diferite sisteme electronica (masina de spalat,borduri electronica,figider etc... este o limba de programare robusta si rapida.

Pe desupra stii in wep aplicatii, jocuri mai mici etc...

Link to comment
Share on other sites

hum... adecco is looking for a System Administrator in Client Security Components

Job – Adecco România

And with what OS are they thinking to do it? ..... MS Windows XP and MS Windows 7!

But it gets more funny

They ask to be Professional in MS Internet Explorer 8, 9 and 10 :-D

ow and Google Chrome ROFL

Expert in Browser-Interfaces: BUI, Java, Active-X Controls, DOM-Components,SSL-Encryption/IE-Caching-applications; LOL!!!

Hilarius those advertisements... The time between turning on java and the first hack is the definition that is equal of one nano second, there cant honk a romanian against when the trafic light jumps on green.

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Referitor la #14, nu dau quoute ca o sa fie prea mare, prea urat.

Facultatile din Romania sunt foarte, foarte prost gandite. Pe langa faptul ca nu se preda nici macar 10% din ceea ce iti preda in facultatile din afara(cand ma gandesc la predat, ma refer la mentalitate, gandire, educatie si nu neaparat la cursuri), daca te duci cu burse in afara(si alea vaide mama lor) ai sanse mai mari de 50% sa nu ti se echivaleze studiile. Adica cum ba, eu facultatea de sapat santuri sa echivalez cu universitatea din Copenhaga?

Am colegi la facultate care chiar sunt buni si nu vor sa plece cu burse in afara pentru ca nu li se vor echivala examenele de pe semestrul 2. Ca sa nu mai vorbim de marele CUR cu care esti tratat de universitatile din Romania. Daca pleci spre exemplu in Danemarca, unde viata este mult prea scumpa raportat cu Romania, ti se va da 400Euro ca sa traiesti.

Este sesiune si pot sa vorbesc mai la cald despre ceea ce mi se intampla in zilele astea.

Mi se cer referate(epoca liceeana) si scheme pe jde mii de biti cu telecomnzi, televizoare, si nici macar nu are bunul simt sa ma intrebe ce mortii mei am facut acolo. Adica, daca le-as fi copiat de la cineva asta era, nu faceam pizda mare dar dupa ce lucrez de aseara de la 7 si termin azi cu 20 de minute inainte sa plec la facultate, ma prezint cu ce mi-a cerut(doar 3 le-am facut individual, restul xerox) se pleaca de la aceasi nota? Adica cum mortii lui, eu le fac de mana in 12 ore si altii le xeroxeaza in 2 minute si plecam de la aceasi nota? Bineinteles, raman in cap cu ceea ce am facut, dar ca fapt divers.

Link to comment
Share on other sites

Deci trebuie sa invatati programare, lasati hackul si alte vrajeli care va distrag atentia. Puteti sa invatati singuri pe internet, asa au facut majoritatea.

-Gonzalez

Se castiga si cu partea hacking dar trebuie sa inveti (sa investesti in tine bani timp si sa ai disciplina)deci nu un sql, keylogger,trojan si alte gainari de exemplu:

Veri sa faci ceva in securitate sa lucrezi ca: Solutions Consultant Security,IT Security Consultant etc...

iti trebuie ceva de gen asta ori facultatea in (Informationstechnik = Tehnologia Informatiei) ,(Fachinformatiker systemintegration = Specialist de integrare de sistem)

sau scoala de 12 luni ca tip acesta :

"securitate in retele si sisteme de operare IDS / IPS, PKI, TCP / IP, IPSec" nu stiu daca la noi este asa ceva

pe urma un LPI,CISSP , si te specializezi OSCP sau CEH sau OSCE etc...

Dar care nu poate sa investeasca ceva in el (bani sau este trecut in virstra sau scoala) faci cum a supus Gonzalez programarea o poti invata fara sa investesti banii.

Numai ca la programare trebuie sa fii foarte bun pentru ca programatori sunt ca nisipul la mare.

Edited by neox
Link to comment
Share on other sites

“Un programator fara experienta trebuie sa acceseze cat mai multe cursuri si certificari on line. De asemenea, acesta trebuie sa isi constituie experienta prin inscriere pe site-uri consacrate de proiecte de programare, sa isi asume si sa duca la bun sfarsit proiecte mici, care insa contribuie la un cumul de experiente demonstrabile, project based”, sfatuiesc specialistii Adecco.

Proiectele de programare sunt absolut necesare daca doresti sa activezi in domeniul.

Am vazut ca mereu apar persoane atat pe forum cat si prin alte parti care intreaba cu ce limbaj de programare sa incep si dupa toata lumea sare cu link-uri spre carti care au mii de pagini .

Degeaba stii toate chichitele unui limbaj de programare daca tu in moementul in care esti pus sa rezolvi o problema simpla stai si te uiti la ea ca la extraterestri.

Multi zic ca daca au facut o facultate de calculatoare in Romania gata avem o multime de IT-isti,avem cei mai buni programatori,dar nu e chiar asa.Avem mii de absolventi care stiu limbaje,dar nu stiu ce sa faca cu ele.

Ca si sfat,daca vrei sa inveti programare cumpara culegeri de probleme si incepe sa le rezolvi . Un limbaj am citit undeva ca un programator bun reuseste sa-l inteleaga la un nivel acceptatibil in 7 zile,dar o gandire algoritmica necesita luni poate chiar ani de zile de munca.

In timp ce un incepator poate sa castige la primul job 500-600 de euro, ceea ce nu este deloc putin pentru piata locala, salariul unui profesionist in domeniu poate sa urce pana la 6.000 de euro lunar.

Nu observ a se descrie si ziua de munca a unui programator care are salariu de 6000euro,sa vedem daca e chiar asa de usoara meseria asta .

Link to comment
Share on other sites

@tjt: Mi se pare o aberatie faza cu cumparea unei culegeri.

E ca si cum ai renunta sa mergi pe bicicleta ca sa citesti o carte cu probleme despre mersul pe bicicleta.

Logica in programare se invata lucrand probleme reale de programare, nu citind aminitiri din copilarie.

Eu unul sunt adeptul practicii, totul se invata prin practica - dar practica exacta daca se poate. Programarea e asa frumoasa ca poti practica si fara sa fii foarte bun pe partea de teorie si totusi nu profitam.

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Referitor la practica.

Am facut si fac ceva practica in domeniu, am mai vorbit despre asta. Java mai exact.

Toata chestia este ca in momentul acesta pot sa spun ca nu am invatat cine stie ce in plus in java. Am invatat insa cum sa o aplic, ce sa aplic, unde sa aplic. Am fost de o suta de ori surprins ca anumite parti de cod desi stiam ca fac cam acelasi lucru, niciodata, acasa, nu mi-a trecut prin cap sa le combin, sa fac un cod mai simplu si mai lizibil.

Inca un lucru care pe mine m-a ajutat enorm, dar depinde de la om la om. Mai este inca cineva de aceasi varsta cu mine in aceasi companie, mult mai bun decat mine. Pana acum nu stiam ca am in mine spiritul de competitie. Acel lucru care ma trezeste dimineata la 8 si pana la 9 ma face sa mai citesc 2 randuri, doar ca sa pot intr-o zi sa fiu peste colegul.

Depinde si de mediul in care lucrezi, dar aici unde sunt acum pot sa spun ca mi-a schimbat cu totul perceptia despre programare.

BTW: Am ramas prost. Chiar nu imi puteam inchipui vreodata ce se poate face cu ceea ce eu invat zi de zi acasa, in pat. Mie cel putin mi-a deschis ochii si probabil ca mi-a dat sutul in fund de care aveam nevoie ca sa fac un pas inainte.

Edited by SynTAX
Link to comment
Share on other sites

@eusimplu : tjt se refera la practica, el nu zice sa cumperi o carte de teorie si sa inveti din ea, ci sa cumperi o carte cu "probleme"(prin probleme iti pui in practica toata teoria si o poti intelege mai bine).

Multumesc de observatie, dar si eu am inteles acelasi lucru ca tine. Doar ca eu am spus ca recomand practica adevarata cu probleme adevarate din programare, adica sa incepi un proiect si sa inveti ceva de care chiar ai nevoie.

Edited by eusimplu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...