Jump to content
AsalT

Distributii Linux

Recommended Posts

Debian, Open suse, fedora core. Depinde ce vrei sa faci cu acel sistem de operare. Daca vrei sa il folosesti pentru webserver ceva similar, atunci mai bine mergi pe centos si instalezi cum si ce vrei. Daca vrei ceva similar cu windows-ul atunci poti folosi primele 3 distributii fara probleme.

PS. intotdeauna instaleaza intai windows-ul. Dupa aceea instalezi oricare din distributii linux :)).

Link to comment
Share on other sites

Fiecare Linux dintre : CEntos,Debian,open SUSE, Arch, Slackware, Ubuntu,Mint este foarte bun. Cu care iti este mai usor tie sa lucrezi! Nedo, web server poti face cu toate disto enumerate de mine mai sus: As incepe un top de la greu la experimentat: Mint -> Debian -> openSUSE -> Slackware -> Arch ../ hardening este Unix, freeBSD,openBSD etc.. SHitbuntu nu prea imi place , consuma multe resurse si cam atat. Foarte multe servere ruleaza pe Debian, CentOS [Derivat din RHEL] si FreeBSD ! Iti recomand Debian, sau CentOS !

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa te orientezi pe securitate, etc, iti recomand Kali Linux.

Daca nu, https://www.linuxliteos.com/

In fine, @aelius e mai in masura sa iti recomande ceva :)

Ai putea argumenta de ce e mai bun la securitate ? si nu, nu vreau sa-mi raspunzi cu "are tool-uri, exploituri" , pe care le poti instala oricand pe alta distributie.

Iti recomand manjaro, e bazat pe distributia arch si cel mai tare e ca are AUR (yaourt), consumatori de linux, cunosc.

sau, elementaryos, e destul de clean (bazat pe ubuntu, doar ca nu are 231231 programe) , iti poti instalezi alta interfata daca nu-ti place cea default

Link to comment
Share on other sites

Ca sa te decizi pe un sistem ***x iti sugerez (in urma experientelor unui grup de prieteni - eu inclus - ) schema de mai jos:

- daca nu ai mai folosit linux pana acum, in fiecare zi, ca sistem de operare de baza (la un computer dual boot e bine sa fie amandoua sistemele "de baza" cel putin in mintea ta) ar fi bun sa probezi in primul rand Ubuntu -> ai facut deja;

- daca nu ti-a placut Ubuntu atunci, ai sa gasesti inversul lui (bazat pe Ubuntu) - Mint;

- daca Mint ti se pare limitat si putin interesant ai sa incerci OpenSuse;

- daca iti place ceva sport extrem (are obiceiul sa fie oarecum instabil, adica adopta usor ultimele noutati dar nimic nu este nerezolvabil) Fedora;

- mai poti verifica si ce au spus baietii mai sus ?? (poti proba doar live ca sa-ti faci o impresie despre fiecare, fara sa mai treci prin munca de instalare);

- in final ai sa ajungi la sistemul de operare care te multumeste pe tine cel mai mult (nu cel perfect =(( )

- daca revii aici cu un screenshot de pe desktop si noi ghicim la ce sistem te-ai hotarat inseamna ca nu l-ai configurat corect (IMHO).

Concluzia: Fecare ramanem (nu neaparat "alegem" si nu neaparat permanent) la sistemul care combina cel mai bine nevoile si gusturile personale.

Ca sa gasesti usor informatii despre cat mai multe distributii unix/linux, ai un punct de plecare de pe acest site DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD..

Happy hunting!

Link to comment
Share on other sites

Daca ai timp la dispozitie, iti place si vrei sa inveti Linux, vrei sa te familiarizezi cu compilarea surselor sau chiar a kernelului, sa intelegi cum functioneaza si sa poti configura cum vrei tu un Linux, incearca Slackware. Efecte adverse: injuraturi, nervi, spume la gura, tastaturi sparte. Dar merita. :

Link to comment
Share on other sites

Si eu am dilema asta. Incercat Shitbuntu, papa prea mult. Incercat Debian, Slack, Gentoo, CentOS.

Mi-a luat 14 eternitati sa ma invat cu ele, fiind cam incepator in ale Linuxului, da' pana acum nu m-a dezamagit nici unul.

N-as putea spune de pros and cons insa pentru regular people use, they get shit done.

Pentru facut prostioare subscriu la Kali sau Backtrack. Pentru ca tools si da, e un motiv suficient pentru unii din noi.

Link to comment
Share on other sites

Suse e un pic gandit nemteste si o sa ti se para curatel dar ciudatel :)

CentOS (si rudele apropiate) este foarte popular si stabil, gasesti solutii pe internet pentru toate ciudateniile in general.

Crash-uri, bug-uri o sa existe in permanenta, atata timp cat kernelului i se adauga in permanenta tot felul de drivere/features. Si ca sa tii un kernel vechi/stabil in picioare mult timp, trebuie sa stii sa patch manual... (asta cat te tine gcc etc:)))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...