Jump to content
karrigan

Niste sfaturi de la programatori .

Recommended Posts

Am o intrebare , eu sunt la mate-info pe a 9 si nu stiu daca are rost sa raman aici pentru informatica , am mers la acest profil doar pentru a invata informatica , dar este destul de greu si trebuie sa inveti in fiecare zi daca vrei sa tii pasu ... si m-am gandit sa ma transfer undeva putin mai usor si informatica sa o invat acasa de unul singur , ce poti spune despre asta ? Ca sa intelegeti nu ca nu-mi place matematica , dar sincer e cam greu la toate materile , profesorii au asteptari mai mari etc... si nu cred ca merita efortul .

P.S Vreau sa intru la facultatea de informatica .

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei cu adevarat sa faci informatica, stai acolo, si obisnuieste-te ca lucrurile sa fie grele. Pentru a deveni bun in acest domeniu trebuie sa inveti mereu, pentru ca intotdeauna apar schimbari in technologiile existente. Inarmeaza-te cu multa rabdare, vointa si intotdeauna incearca sa faci ceva diferit cu ceea ce inveti, daca e vorba de matematica, incearca sa programezi ceea ce inveti, aplicatii ce rezolva diferite tipuri de exercitii, chestii din astea. Daca inveti programare(orice limbaj) experimenteaza cu ce ai invatat mai mult decat iti dau profesorii.

Succes.

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Nu sunt de acord cu @nedo

Eu am fost mate-info si nu mi-a ajutat cu nimic informatica. Nici macar in modul de gandire nu m-a ajutat prea mult.

Iti dau un sfat: daca vrei sa inveti informatica, muta-te la un profil mai usor, unde ai mai mult timp liber pe care sa ti-l ocupi invatand informatica singur. Oricum, informatica din liceu nu este nici 1% din cea de la facultate. Te poti muta pe un profil cu matematica 2 si dai fizica la proba la alegere.

BTW: de ce sa iti futi timpul invatand pascal cand la fel de bine poti invata c++? Stiu povestile alea cu pascalu e baza, dar nici asa.

Edited by SynTAX
Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Fiecare cu conceptiile lui. Mie nu mi se pare ca trebuie sa stii matematica asa "avansata" ca sa te descurci in domeniu. Inca odata, fiecare cu ceea ce stie si cu ceea ce crede ca este bine. Singurul lucru unde ma ajuta matematica in programare este sa-mi dau seama de unele lucruri mai repede. Atat.

Iti arat o tona de programatori, buni, care au fost bata la matematica.

PS: Daca matematica ar fi asa importanta pentru domeniul IT, de ce se face doar in primul an de facultate? Intreb si eu...

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt de acord cu @nedo

Eu am fost mate-info si nu mi-a ajutat cu nimic informatica. Nici macar in modul de gandire nu m-a ajutat prea mult.

Iti dau un sfat: daca vrei sa inveti informatica, muta-te la un profil mai usor, unde ai mai mult timp liber pe care sa ti-l ocupi invatand informatica singur. Oricum, informatica din liceu nu este nici 1% din cea de la facultate. Te poti muta pe un profil cu matematica 2 si dai fizica la proba la alegere.

La ce sfat prost i-ai dat, imi vine sa-ti sterg postul doar ca sa nu ii dai idei proaste.

Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste timpul liber mai mult si invatatul acasa dar omiti ca vorbesti cu un copil de 14-15 ani.

Daca nu o sa faca informatica la liceu, nu o stea singur sa o invete. Ai nevoie de disciplina ca sa poti sa faci asta iar la varsta la care o are, mai mult ca sigur se va plafona.

Drept exemplu:

dar este destul de greu si trebuie sa inveti in fiecare zi daca vrei sa tii pasu

Cu atitudinea asta, o sa inveti acasa informatica maxim o saptamana si dupa asta o sa iti inflamezi ochii privind la seriale, anime-uri si folosind scroll-ul pe facebook.

Intentia mea nu este sa va critic pe nici unul dintre voi, doar sa va aduc cu picioarele pe pamant.

Sa spui ca nu mergi la mate-info pentru ca e greu si ca mergi la ceva mai usor ca sa ai mai mult timp pentru invatat este ca si cum ai spune "De maine ma apuc de invatat". Adica, nu o sa se intample.

Daca vrei ceva, du-te cu capu inainte si luptate-te. Nu a zis nimeni ca e usor dar vrei sa incepi cu atata frica si sa mai si reusesti?

Daca crezi ca profesorii au asteptari mari si e mult de invatat si greu, ce faci cand trebuie sa livrezi un program unui client si nu e multumit de calitatea programului iar painea pe care o pui pe masa depinde de asta?

E adevarat ca in liceu nu se prea invata informatica (aici depinde mult de profesorul pe care il nimeresti) dar macar te tine pe directia pe care vrei sa te dezvolti.

Eu zic sa mergi la mate-info si nu doar din cauza ca faci info acolo. Din cauza ca ai alti colegi la care poate le place matematica, le place informatica si te trag dupa ei atunci cand vezi ca esti mai slab.

Mergi acolo unde sunt oameni mai destepti si mai pregatiti decat tine daca vrei sa te dezvolti.

Daca mergi undeva unde e usor, anturajul (colegii si modul in care profesorii te privesc) o sa te incurce mai mult decat o sa te ajute.

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Ai dreptate. Probabil ca am dat sfatul privind din punctul meu de vedere. Al cuiva care probabil, este deja obisnuit cu fiecare zi in care nu trece fara sa invat ceva, fara sa ma documentez cat de putin. Depinde de la persoana la persoana, dar per total: daca vrea sa invete informatica, invata. Daca nu are tragere, nu va invata.

Link to comment
Share on other sites

Eu am fost mate-info intentiv informatica la liceul cu cele mai multe pretentii din orasul meu,eram atras de calculatoare insa nu si de partea de codare cum nu sunt nici acum,am facut c++ si am inceput sa invat sa scriu programul mecanic fara noima,cand ma scotea profesoara la tabla il faceam perfect,mai tarziu realizand ca nu m-a ajutat cu nimic. De ce ? Pentru ca nu sunt atras de codarea de nici un fel si am stagnat acolo la calcularea unei variabile de 2 bani si la regula de 3 simpla,daca faci asta doar ca ti se "cool" sau ca ai auzit ca nu stiu ce baiat a ajuns programator la o firma mare si te gandesti doar la viitor ca bani,in mare parte vei da gres si te vei lovi pe la varsta de 20 si ceva de ani tare de tot cu capul de lucruri complexe pe care uneori e necesar sa le finisezi in timp scurt si atunci daca nu le mananci pe paine va fi vai si amar .

Exemplu pozitiv : Coleg de banca 12 ani (gimnaziu + liceu ) la fel de atras de calculatoare de mic ca si mine a progresat enorm toate limbajele populare de programare la nivel 7/10 ( senior ) si munceste in Bucuresti pe un salariu foarte bun pentru Romania la o firma internationala unde poate avansa in grad de la proiect la proiect .

Exemplu negativ : EU , el cand invata in clasa c++ singur,eu faceam site-uri porno si de muzica ca sa am bani de tigari si sa fiu "baiat" in fata altora,bagam keyloggere in calculatoarele din liceu (asta pana m-a pus sa matur curtea scolii intr-o toamna tarzie ca sa nu ma exmatriculeze ) mai tarziu facand alte prostii mai grave .

Aveam aceelasi tip de statut social,aceleasi hobby-uri .

Nu o spun sub forma de gluma,eu regret ca mi-am pierdut timpul facand prostii pe care nu le mai pot remedia si le trag dupa mine relativ toata viata traind in Romania (avand cazier si anumite interziceri inca cativa ani )

Asa ca dupa lectia de viata pe care ne-a dat-o tuturor @M2G , m-am dat exemplu negativ .

Ca un rezumat daca nu esti atras de asa ceva nu te baga,doar ca l-ai vazut pe vreun blackhat la stirile ProTV ca a spart nu stiu ce site important si ti se pare wow sau crezand ca tastand la misto si copiind parti ale scripturi de pe net vei ajunge programator.

Ai mintea inca frageda,daca in sufletul tau vrei cu adevarat sa devii programator,ramai pe profilul asta si invata matematica si informatica sa ai numai de 10 :D

Edit: SA FII 100% sigur ca nici din facultate nu iesi programator,vei avea doar o diploma...asta pana la proba contrarie :)

Edited by Eddie91
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu stiu ce relevanta are, dar oricum o iei, din scoala nu iesi programator. Iesi un average dude, diferenta e chiar timpul tau liber.

Take it like this, la scoala nu aveam nici o treaba cu informatica ( dormeam, sau lucram la ce vroiam eu daca puteam in ora aceea ), media mea a fost in felul asta :

10 - 9 - 8 - 6

Nu neaparat pentru ca nu stiam, dar pur si simplu m-am plictisit de algoritmica si toate "porcariile" gen "Explica in Limbaj natural algoritmul" si trebuie sa explici cu OxO si OxN si alte "balarii" mini codul pe care il scrii. ( De care sincer, n-am habar, eu cand clientu ma intreaba, ii zic asa "Se fac aproximativ N operatii, putem sa le reducem, dar pierdem flexibilitatea de care avem nevoie sa extindem proiectul daca o sa fie cazul" ( reducem operatii daca nu spargem codul in functii care sa faca anumite parti din cod )

Scoala TE tampeste. Profesori TE tampesc. ( In Informatica, pentru ca sunt depasiti, total )

Variabilele care ar trebui sa fie $currentInterval . $currentPosition sau lucruri de astea, o sa le notezi cu $i, $x, $y, $c, $a, $b etc etc .

Head Note : Nu ma intelege gresit, variabila $i e universala si e extrem de OK sa o folosesti, dar nu trebuie sa pui fiecare litera din alfabet in cod.

Scoala trebuie sa o faci, daca vrei, depinde de tine daca vrei sa o termini sau nu, depinde de tine daca vrei sa mergi ca programator la o firma de IT undeva la 200 - 1,000 Euro lunar ca programator ( 90% din oameni care isi spun programatori sunt Average ). Si apoi sa stai cativa ani in firme pana ajungi la 2,000 - 2,500 euro .

Iti zic doar atat, daca vrei sa fii bun, conteaza cum "Te vinzi", ce stii face si cum stii face.

In momentul in care oameni stiu ca "X el stie sa faca asta, e cel mai bun pentru treaba asta" pe cel care te angajeaza, il doare undeva daca ai facultate, scoala primara, sau ce naiba o mai fi.

2 Ani jumate am facut freelancing, nimeni nu m-a intrebat daca am facultate sau scoala.

Final Note :

Daca trebuie sa intrebi niste necunoscuti ce sa faci, si te astepti la un raspuns "magic" care sa rezolve fustrarile tale, te inseli.

Eu nu iti recomand nimic, pentru ca nu stiu nimic despre tine, dar daca esti dispus, CU adevarat dispus sa faci o cariera din asta, nu ai nevoie de scoala, ai nevoie de mult timp alocat sa inveti.

Si doar ca sa stii. Exista un principiu. 20% din timpul tau faci 80% din lucrurile productive, iar 20% din productivitatea ta vine din 80% din timpul tau, trebuie sa gasesc "o balanta" si sa inveti cum sa-ti organizezi timpul.

Iti dau un exemplu clar, un ultimul timp imi place sa lucru doar 4-5 ore pe zi, pentru ca pur si simplu nu am chef.

* cateodata lucru si 18 ore in momentul in care pur si simplu nu pot opri pentru ca imi place mult prea mult ( nici macar nu ma uit pe facebook sau forumuri cand ma apuca "nebunia" ), si ma intreb de ce rasare soarele deja.

Question : Ce e important pentru tine ? Pasiunea pentru informatica, sau "salariul atractiv" ? Daca salariul atractiv, iti garantez, ca cel mai OK termini scoala, pentru ca niciodata nu vei ajunge sa excelezi.

Am simtit nevoia sa iti zic ce aveam pe ganduri. Success

-- Daca am greseli gramaticale, imi pare rau, sunt agramat sau ce vreti voi, in orele de romana dormeam, noaptea ma uitam la seriale sau scriam cod

Link to comment
Share on other sites

Nu ai nevoie nici de scoala nici de facultate pentru a fi un programator bun. Manca-o-ar cainii ca aveam 2 la TIC.

Dar, unele corporatii(cele care, de exemplu, nu-ti cer profilul de git pe CV) o sa-ti solicite asta, sau chiar o sa fie un must-have.

Daca esti tanar, vor incerca sa te incurajeze sa-ti continui studiile. In cazul in care ai peste 40 ani nu mai este o necesitate.

Din experienta mea, facultatea este un lucru foarte bun de avut pe CV in cazul in care vrei intr-o firma mai mare(se poate foarte bine si fara, la firmele prietene cu comunitatea) DAR ramane sa decida fiecare daca merita efortul.

Link to comment
Share on other sites

  • Active Members
Faza cu invatatul acasa nu prea merge, te vei plictisi rapid. Si eu am zis de aproape un an ca ma apuc de python si php... nici acum nu am inceput.

Am facut mate-info si mi-a mers bine, am invatat c++ destul de rapid.

Nu poti eticheta o persoana. Adica, poate tu te plictisesti si esti delasator in ceea ce priveste invatatul unui limbaj de programare. Poate el are alta mentalitate si o sa faca din asta o pasiune.

Legandu-ma de tot ce s-a zis pana acum aici, pot spune ca in liceu (mate-info intensiv) nu am invatat absolut nimic. Am iesit din liceu cu 0 cunostinte. ( si cand zic 0, ma refer la faptul ca habar nu aveam cum se declara un vector si faceam misto de aia care pomenesc de bubble sort - credeam ca e o gluma si ca nu exista asa ceva).

A urmat facultatea (calculatoare ) unde profesorii de acolo m-au facut efectiv sa imi placa tot ceea ce tine de IT. Mai mult, colegii ma trageau si ei in sus. Intr-un an ajunsesem la un nivel mediu in ceea ce priveste C/C++/Bash/Linux.

Ca o concluzie, doar tu poti hotari ce vrei sa faci cu adevarat. Adevarul este ca oricum ai da-o, ( liceu bun / timp liber mai putin sau liceu prost / timp liber mai mult) depinde de tine ce-o sa faci cu timpul ala liber. Pentru ca timpul ala mai putin liber compenseaza cu informatiile noi invatate la orele de intensiv info in liceu, iar pe de alta parte, timpul liber mai mult compenseaza cu invatatul chestiilor noi invatate singur.

Oricum o dai, depinde doar de tine si de felul tau de a fi ce o sa faci in continuare :D

Peace

Edited by MrGrj
Link to comment
Share on other sites

M-am confesat ca de ceva vreme sunt o carte deschisa fiind curat. M-a atins;parca ma vedeam eu la varsta lui,pierdut in spatiu facand numai aberatii fara sens,tin minte si acum aveam comenzile cum sa dezarhivez o arhiva in root si alte comenzi banale salvate intr-un txt si faceam BNC-uri pe mirc,eram un boss! :-B

Link to comment
Share on other sites

M-am lasat acuma vreo 5 ani de zile de BNC-uri si hackereli, desi mai trag cate un scan asa de plictiseala. Am avut acces la calculatoare prin intrega lume; pacat ca nu am inteles turca si coreeana. De un 1-2 ani, am gasit un program, pentru remote desktop, printr-un client, care avea portul deschis catre internet, fara parola/user nimic. Am gasit programul pe torente, ii fac download, ma conectez la serverul clientului. Fac un scan pe net, gasesc si alte calculatoare pe net, acelasi port, nesecurizate. Cred ca si astazi am acces la ele, dar ca si retelist/network admin/etc, si fiind un white hat, nu are rost sa continuu sa ma "joc" pe ele. Uneori am instiintat userul printr-un mesaj in fisier text pe Desktop ca ce problema are. In cel mult 24 de ore, portul a fost inchis.

Oricine cine citeste threadul asta si posturile tuturora, poate invata ceva si anume: viata ii munca si munca multa, si trebuie cel putin sa iubesti ce faci.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...