Menstruația (din latinescul menstruus, „în fiecare lună”) este manifestarea cea mai vizibilă a ciclului menstrual la femei, fiind reprezentată de o hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă. Se produce regulat și periodic, aproximativ la 4 săptămâni, exceptând perioada de sarcină și de alăptare, durând în general între trei și șapte zile.
De secole, misterul care se ascunde în spatele faptului că femeile sunt iritate şi nervoase în timpul „acelei perioade ale lunii” a intrigat pe mulţi, dar un nou studiu arată motivul exact pentru acest comportament ciudat.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au spus că celulele creierului, numite receptori GABA, sunt de vină pentru schimbările de spirit lunare ale femeilor.
Pentru a investiga mecanismele potenţiale din spatele PMDD (tulburare disforică premenstruală), cercetătorii au folosit PET Scan, care arată cum este glucoza metabolizată pentru a identifica activitatea la nivelul creierului.
Constatările indică faptul că hormonii nu sunt vinovaţi. În schimb, scanările arată că la sfârşitul fazei luteale a PMDD, activitatea cerebelului şi-a sporit activitatea şi cu cât s-a înregistrat mai multă activitate, cu atât mai rele au fost simptomele.
Una din funcţiile celulelor GABA este de a limita activitatea asociată cu stresul şi anxietatea.